Vad alla barn och ungdomar borde få veta

När vi är runt 15 år ska vi ta ställning till ett av de viktigaste besluten i livet nämligen vad vi vill bli när vi blir stora. Tycka vad man vill om det problemet men faktum är att beroende på var du hamnar i gymnasiet och vilket program du går spelar enormt stor roll för framtiden.

Det jag har börjat komma underfund med är dock att det kanske inte spelar så stor roll ekonomiskt? Men att det spelar en enorm roll för hur ditt liv kommer se ut och vad du kommer kunna jobba med. Det spelar även stor roll när det kommer till vad du måste göra efter gymnasiet. Jag vill inte vara negativ eller prata illa om något program men jag personligen gick 3 år på teknikprogrammet. När jag var färdig så kunde jag några av newtons lagar utantill, jag kunde räkna lite derivata och jag kunde göra ett spel där man skulle trycka på en ruta som poppade upp så snabbt som möjligt. Jag är fortfarande lika dålig på att skriva och bygga meningar.

Det jag menar är att vissa program kräver fortsatta studier efter gymnasiet för att det ska gå och tjäna pengar på de kunskaper vi fått. Det är få företag som efterfrågar folk som kan några av newtons lagar och det här är superviktigt att alla ”barn” får veta när de ska göra sitt val. Det finns många program där man skolas i kunskaper som kan generera riktiga inkomster ganska snabbt efter gymnasiet. Några exempel är Fordonsprogrammet, ”alla” människor har en bil som behöver lagas eller servas regelbundet. Både bygg och Elprogrammet säger sig självt, de flesta av oss behöver någonstans att bo och det är rätt så skönt med elektricitet.

Självklart är man ingen fullärd elektriker eller snickare direkt efter gymnasiet men det är betydligt mer naturligt att fortsätta rakt in i en karriär som generar pengar. Antingen som anställd på ett företag eller att starta en egen verksamhet. Varenda människa är en potentiell kund.

Vad menar jag då med att ”det inte spelar så stor roll ekonomiskt?”

Som jag tjatat om tidigare i bloggen så är det inte inkomsterna som är mest avgörande för hur vida man blir ”rik” eller inte. Allting handlar om i vilken ålder man hittar en blogg som bliavmed.com och vad man gör med informationen. Om du tjänar 40 000 eller 25000 spelar ingen roll alls om du spenderar alla pengarna varje månad. Om man bara ser till ren ekonomi och förenklat tänker att den enda formen av rikedom är pengar så är det viktigare att få en regelbunden inkomst så snabbt som möjligt än hur stor inkomsten är.

Om du börjar arbeta när du är 18 år så har du 8,4miljoner kronor i investeringar när du fyller 58 om vi räknar på standardavkastningen på 8% och du sparar så lite som 2500kr/månad. Då tjänar du 621 000kr/år utan att behöva göra något alls och kan tryggt gå i pension oavsett vad du gör i övrigt. Du kan skänka din vanliga pension till någon lokal syförening och fortfarande leva riktigt gott.

Om du istället väljer att gå ett teoretiskt gymnasium som teknik eller natur så är det nog bra att räkna med att det kommer ta 5-6 år längre tid innan du får en inkomst över huvud taget. Du kommer dessutom ha skulder till csn. Csn har grymt bra räntor på sina lån men som vi vet vid det här laget så handlar allt om kassaflöden. Vi vill ha så lite utgifter som möjligt så att det går att pumpa in så mycket som möjligt i investeringarna. För att förklara vad jag menar så ligger du nu 6 år efter när du kommer in och börjar jobba.

Spelar det någon roll då hur mycket pengar du tjänar om du ändå inte sparar mer än 2500kr/månad? Risken är stor att du nu gått över 20 år i skolan för att bli en duktig anställd och tjäna pengar men att du samtidigt inte fått en enda lektion i privatekonomi! Tänk om du var sjuk den dagen matteläraren köttade igenom avsnittet om ränta på ränta? I värsta fall så börjar du jobba för fullt, får en ingångslön på 35000kr, lägger 30% i skatt och sedan skaffar du snabbt hus, bil, båt, åkgräsklippare på avbetalning, alla streamingtjänster, gymkort, nya iphone 12 XG och spenderar sista hundralapparna på systembolaget. Ingenting blir över till sparande.

Med risk för att låta som en riktigt tråkig person som helst skulle leva under en stubbe i skogen så hävdar jag att det knappast varit värt alla år i skolan i så fall? Du kommer få slita lika hårt som personen som nu arbetat 6 år längre än dig. Du kommer vara lika stressad och fortfarande ha lika svårt att spara dina 2500kr/månad.

Det största problemet är att när person nr1 har sina 8,4 miljoner efter 40 år med 2500kr/månad investerat så har du bara ca 5,1 miljoner efter 34 år.

För att komma upp i 8,4 miljoner på 34 år så behöver du investera ca 4000kr/månad. Självklart är det inga problem över huvud taget att spara 4000kr/månad om du får in 25000kr/månad i lön. Problemet är bara hur liten risken är att du har kunskapen som krävs om ekonomi. Många av oss leasar en fet bil eller köper en häst till innan vi väljer att stoppa undan 4000kr/månad oavsett hur mycket pengar som trillar in på kontot den 25.

Sen är ju frågan om en civilingenjör eller civilekonom tjänar mer pengar än en elektriker eller snickare som driver egen firma med några anställda?