Snabba tips

Jag vill göra detta så tydligt och enkelt som möjligt. Oavsett vad just du har för mål med ditt liv och din ekonomi så rekommenderar jag att börja med följande:

  • Öppna ett konto på Avanza. Billigt och enligt oss bästa banken att ha sitt fond och aktiesparande. Bra app och stort utbud av produkter. Bland annat världens billigaste globalfond. Mer om detta senare.
  • Starta ett konto på Lendify. Använder du den här länken får du 500kr extra när du investerat 20 000. Lendify är ett grymt komplement till aktier och fonder eftersom det inte rasar när börsen gör det. På lendify lånar du ut pengar till andra människor som betalar ränta till dig varje månad. Du lånar ut små summor till flera hundra olika låntagare och därför är risken väldigt låg för att förlora stora summor. Det är roligt och enkelt sätt att få in pengar varje månad i ”passiv inkomst”.
  • Köp och ladda ner den här boken, eller ljudboken Rich dad poor dad är utan att tveka den första boken att läsa när man är trött på att sitta fast i ”ekorrhjulet”. Den är på engelska men otroligt lättläst även för oss medelmåttor. Jag är emot onödig shopping och utgifter men det här blir den viktigaste investeringen den här veckan, tro mig!
  • Gå in på din Internetbank. Ta fram förra månadens kontoutdrag och gå igenom varenda utgift. Varför har du 4 olika playtjänster? Hur mycket utav maten du köpte slängdes? Behövde du verkligen äta lunch ute 12 gånger? Vad är det som händer med elkostnaderna? Varför betalar du så sjukt mycket för mobiltelefonen? Självklart kommer det se olika ut för alla. Här är första steget att bli medveten om hur det ser ut!
  • Riv ut varenda låda och garderob i huset. Precis som när man ska gå ner i vikt gäller det att vara motiverad och att komma igång ordentligt. Du har garanterat saker hemma som du inte behöver. En gammal telefon? Ett par brallor? En kamera? En lite finare kockkniv? En skrivare? Det kanske låter som mycket slit för väldigt lite men att rensa upp i sitt hem och dessutom få in en klumpsumma till sitt nya liv och sparande gör massor för motivationen. Dessutom kommer du förvånas över att det finns köpare till varenda pryl du lägger ut till försäljning. Av erfarenhet tycker jag att du ska lägga ut det lite billigare småplocket på facebook marketplace och i lokala köp och säljgrupper. De lite dyrare sakerna kan vara värt att lägga ut på blocket.
  • Sätt upp ett mål! Varför vill jag ta tag i min ekonomi? Vad är lycka för dig? Vad är rikedom? Blev du inte lyckligare för att du bytte telefon i år igen? Är du trött på att gå till ett jobb du inte tycker om? Är du trött på att pengarna inte räcker till? Vill du ägna mer tid åt dina intressen eller drömmar istället?