Öka inkomster

Det är förmodligen lättare för de flesta av oss att sänka sina utgifter än att öka vår inkomst. Ofta innebär att öka sin inkomst ett jobbigt samtal med chefen. Varför ska just du få mer betalt än dina kollegor? Risken blir att chefen pekar på brister och att du antingen går ut ur rummet tomhänt eller att du kanske fått en löneökning men även fått fler uppgifter. Frågan man måste ställa sig är dock, varför arbetar jag? Varför går jag upp tidigt på morgonen och spenderar 8 timmar varje dag på den här arbetsplatsen? Ljug nu inte och säg att du gör det för att du har trevliga kollegor. Du är där för att du vill ha pengar. Det är därför man jobbar. Är man ute efter det sociala finns det betydligt trevligare saker man kan göra eller ställen man kan vara på. Chefen vill ha duktiga anställda som tjänar pengar åt företaget och du vill ha pengar på kontot. Precis som du utvecklas och presterar bättre och bättre på ditt arbete så ska du få mer och mer betalt. Ibland när jag är på utbildningar brukar mina chefer prata om vad som motiverar anställda. Det brukar kunna vara saker som att ”nå egna succéer” eller ”bli sedda” eller ”vara omtyckt”. NEJ, det som motiverar till bra prestationer är ”snabba pengar in på kontot”. – Gå in och löneförhandla imorgon.

Problemet med lön är att du blir bestraffad med skatter. Är du duktig på ditt arbete? Du kanske har jobbat länge? Du kanske spenderade flera år på skola och fick en bra ingångslön? Du kanske hjälper mest kunder och säljer mest prylar? När du kämpat på några år och förhandlat upp lönen till ca 38000:-/månad blir du dessutom bestraffad med ytterligare 20%. Nu tror jag att en inkomst på ca 25000kr efter skatt räcker väldigt långt för att bli ekonomiskt oberoende. Det beror ju bara på hur bråttom man han. Kan man spara 8000kr/månad till standardavkastninge på 8% så har man 7,5 miljoner på 25 år. Det skulle innebära att man har 17460kr över till resten.

Vill man nu öka sina inkomster kanske det är dags att titta på andra alternativ. Kan du starta ett eget företag? Du kanske är lite händig eller duktig på datorer? Visst är staden full av människor som behöver hjälp med sina datorer? Förmodligen kan du sätta igång och sälja prylar du inte använder? Det är ingen långsiktig inkomst men det kanske skulle vara skönt att få in 13000kr extra in på ditt Lendifykonto? Investerar du 13000kr så får du en ny inkomst på 910kr/år om du investerar i lån med 7% ränta. Du kanske kan annonsera på din facebooksida att du är tillgänglig att skjutsa i helgen mot en slant?

Det här är verkligen individuellt. Enklast är väl att fundera på vad ditt mål är. Vill du ha X antal miljoner kronor på ”sparkontot” och leva på avkastning? Vill du sluta jobba helt? Har du 7,5 miljoner och en avkastning på 8% i snitt/år så tjänar du 600 000/år. Då kanske det är rimligt att ta ut 300 000 av dom pengarna att leva för. Klarar du dig på 300 000kr/år? I så fall är väl 7,5 miljoner ett rimligt mål. Hur snabbt vill du nå målet? Vill du vara där om 18år så ”kostar” det ca 15000kr/månad. Har du då en lön på 25000kr efter skatt så har du 10 000kr/månad att leva för. Är ni två i hushållet? Kan ni spara in pengar eller behöver du höja din inkomst?