Lendify

Det enkla och snabba svaret varför du ska STARTA ETT KONTO på Lendify är kurvan nedanför. Den här kurvan pekar aldrig neråt 🙂 Det är extremt skönt (och viktigt) att man inte har alla pengar på samma ställe eller alla ägg i samma korg som det kallas. Börsen, aktierna och fonderna går upp och ner i pris och ibland kan man förlora en hel del pengar… P2Plån som Lendify är en säkrare positiv avkastning även om den kanske är lite lägre än vad man kan räkna med över tid på börsen. En annan grym fördel med Lendify är att du får in din avkastning och passiva kassaflöde varje månad istället för en gång varje år som det ofta ser ut med aktieutdelningar.

Det roligaste med att spara och investera pengar är när det trillar in nya pengar på kontot. Jag tycker det är synd att Svenska företag som regel inte ger aktieutdelning varje månad eller kvartal istället för varje helår. Ett stort mål med att leva lite snålare och investera pengarna är att inkomsten från aktier, fonder och räntor ska bli en stor del av den totala inkomsten. Eftersom de här pengarna är oberoende av vad man fyller sina dagar med i övrigt så ger den typen av inkomst frihet på ett helt annat sätt. Nu krävs det ju så klart inga extrema kunskaper i matematik för att dela upp en årsutdelning på tolv månader för att räkna ut hur mycket det blir varje månad men det är en skönare känsla med kassaflöde varje månad.

Lendify är en plattform där man som privatperson eller företag lånar ut pengar till andra privatpersoner. Pengarna man lånar ut fördelas på massor av olika lån. Man kan ha Autoinvestkonton som Lendify sköter helt och hållet eller Manuella konton där man själv väljer vilka lån man vill investera i.

Autoinvestkonto är enkelt och bekvämt och Lendify sköter jobbet. Om vi till exempel investerar 10 000kr i ett autoinvestkonto så fördelas pengarna på 40 olika lån. Dvs 250kr/lån. Risken är så klart alltid att låntagaren inte betalar tillbaka pengarna. Har man ett autoinvestkonto så ersätter Lendify dig som investerare för kreditförluster. Räntan på lånen får man inte tillbaka men pengarna som investerats ersätts. Det kan vara enkelt och bekvämt att börja med ett autoinvestkonto.

Fördelen med ett manuellt konto är dock möjligheten till högre avkastning då man själv väljer vilka lån man vill investera i. Nackdelen är att Lendify inte ersätter eventuella kreditförluster om någon inte betalar sin skuld. Därför är det otroligt viktigt att man inte lägger ”alla ägg i samma korg” och lånar ut för mycket pengar till en och samma person. På vårt första manuella konto har vi valt att låna ut 9600kr till 182 olika låntagare. Det innebär att vi endast förlorar ca 50kr om någon inte betalar tillbaka pengarna på det kontot. Ett bra sätt att sprida riskerna och ingen katastrof om ett av lånen skulle gå till kronofogden och pengarna går förlorade.

Har kan man se de tre senaste månaderna på vårt Lendifykonto. En stabil och relativt hög avkastning under en period då börsen varit skakig (November, December 2018)

Vill man ta ut sina pengar i förtid kan man sälja konton på Andrahandsmarknaden. Ett konto med 50 olika lån där folk betalar tillbaka enligt plan kan vara värt en hel del. Ett konto där man investerat alla pengarna i samma lån och personen man lånat ut till inte betalar är inte värt mycket alls. Ett bra tips är att hålla alla konton på en rimlig nivå. Vi tror att det är dumt att ha alla investeringar i samma konto ifall man en dag vill ta ut sina pengar i förtid. Har man då ett konto med investeringar för flera hundra tusen är det ytterst få som har råd att köpa kontot av dig. Det optimala är att hålla kontona på en nivå så att vi vanliga hårt arbetande har råd att köpa dem den dagen du behöver få loss dina pengar.

Vi tror att Lendify är ett bra komplement och en bra produkt att ha i sin portfölj oavsett om man är nybörjare eller van investerare. Det är roligt med avkastning månadsvis istället för aktieutdelning som kommer årsvis. Det som är lite tråkigt är att man betalar 30% i skatt på intäkterna från räntor. Vi får se om det kommer någon lösning på detta i framtiden.

Här kan man se kommande återbetalningar, både amortering och räntan (avkastningen). Man ser att vissa lån släpar, I Februari är det fortfarande lån ifrån oktober som ännu inte betalats in men överlag tycker vi att de flesta som lånar pengar är duktiga på att betala tillbaka. Man får verkligen respektera att saker kan hända i människors liv och att ekonomin förändras snabbt. Mycket av tryggheten med Lendify ligger i den noggranna kreditprövning som genomförs när någon ansöker om lån då Lendify självklart är rädda om både sina investerare och låntagare.

Är du sugen på att starta ett konto på Lendify och använder den här länken så får du 500kr extra i bonus när du investerat minst 20 000kr.