Investera

Man brukar säga att när taxichauffören snackar om aktier så är det dags att sälja sina aktier. Jag ska dock inte säga ett något eftersom jag själv arbetar som butiksbiträde till vardags. Så vi kan säga att när butiksbiträdet pratar om investeringar är det dags att likvidera tillgångarna. För att göra det väldigt tydligt vad jag menar så har jag plockat fram kurvorna på fingerprintaktien 2014-2017. Var är det störst chans att vi nybörjare köper aktier i fingerprint? Förmodligen där pilen pekar. När alla i din bekantskap pratar om hur fantastiskt mycket pengar de tjänar på sina smarta investeringar så är det förmodligen redan försent.

Graf över fingerprint 2014-2017

Har du inte börjat investera några pengar ännu? Förmodligen har du hört talas om bitcoins i alla fall. Förmodligen har du inte hört talas om bitcoins för att det är en fantastisk teknik som vi säkert kommer hitta nytta av i framtiden. Förmodligen har du hört talas om bitcoins för att väldigt många tjänade väldigt mycket pengar på kort tid. Var är sannolikheten störst att vi som nybörjare köper ”bitcoins”? Varje krona som någon tjänade förlorade någon annan.

Bitcoin prisutveckling

Det var tack vare bitcoinbubblan som jag personligen startade mitt konto på Avanza. Tyvärr blev just Bitcoin en dyr resa för mig och jag förlorade 30% av pengarna på bara någon månad och tyckte det här med investeringar var riktigt riktigt tråkigt. Självklart är det aldrig roligt att misslyckas eller förlora pengar. Det viktiga är dock hur man hanterar en förlust och vad man tar med sig för lärdomar! Nedan är några enkla insikter jag tagit med mig.

  1. När alla andra skriker köp så är det försent
  2. Lägg inte alla ägg i samma korg
  3. Jaga inte snabba pengar
  4. Veta vad det är man köper

Egentligen vill jag inte förstöra den fina stämningen jag byggt upp hittills men det är lika bra att ställa in sig på att det inte finns några genvägar till att bli rik eller fri eller kanske både och. Självklart finns det en liten chans att du vinner på lotto eller råkar köpa nästa bitcoin först av alla. Eller att du är en enorm talang i någon sport eller liknande. Problemet med många som får väldigt mycket pengar snabbt är att de ofta är precis lika fattiga som innan efter bara några år. Hur vanligt är det att någon som vinner pengar på spel har förlorat alla pengarna bara en kort tid senare? Man ser människor på lyxfällan som vinner 100 000kr och spelar bort dem på en natt.

Ingenting jag skriver i den här bloggen är tips. Det här är bara mina egna tankar och viktiga erfarenheter.