Ekorrhjulet

Pontus är en helt vanlig kille på 18år som precis tagit studenten efter tre års studier på Elprogrammet. Han har lärt sig en hel del under åren i skolan och får därför några månader efter studenten sitt första jobb på en lokal elfirma. I början bär han mest prylar, drar kablar och borrar. Han får en rätt så risig lön men efter några år så har han en stadig inkomst på 25000kr varje månad.

På de här 25000 kronorna så betalar pontus 32% skatt och får då 17000kr in på sitt konto den 25e varje månad. Pontus upplever att det är en grym känsla att nu för första gången ha möjlighet att stå på egna ben. Han har tidigare bott billigt hemma hos mamma och pappa men har nu möjlighet att ordna ett eget boende.

Han hittar en lägenhet med hyra på 5706:-/månad. Med bostaden kommer lite andra kostnader som avgift för parkering 350:-, El 800:-, bredband 250:-. Dvs en totalkostnad för boende på 7106:-

Pontus känner att han behöver äta för att orka arbeta och ta sig framåt så han hänger gärna med sina kollegor och käkar lunch mellan 3-4 gånger/vecka. Luncherna kostar 80kr så det landar på 280:-/vecka dvs runt 1120kr/månad.

Dessutom äter Pontus även frukost och middag både på vardagarna och på helgerna. Han är duktig och lagar lunchlådor några dagar i veckan i alla fall och har därför matkostnader på 2000kr utöver sina luncher på jobbet.

Det är knappast lätt att vara människa och nog har man rätt till att njuta och vara glad, det är ju därför vi är skapta. Pontus gillar med all rätt att dricka öl med sina kompisar, han betalar gärna inträde för sig själv och ibland några vänner eftersom det fungerar så bra att ge och ta. Ibland bjuder du och ibland bjuder jag tänker Pontus och trycker telefonen i dosan som smidigt drar 150:-/person. Han gillar att bjuda någon tjej på en smaskig drink och dricksar gärna de mysiga vakterna som håller ordning i entrén och ser till att alla uppför sig. När man ändå dricker öl så kan man lika gärna röka några cigaretter också. Pontus drar en kebab på torget för att sedan graciöst hoppa in i taxin hem till lägenheten. Festandet landar på 1500kr/månad.

Pontus återhämtar sig med lite netflix and chill 139kr framför sin TV (Avbetalning 12990:- 8% ränta 86kr/månad + random amortering säg 540kr/månad)

Pontus äger en telefon som han köpt kontant 6990:- på rea. Han använder telefonen en hel del och tankar sitt kontantkort för 250kr/månad. För att göra det enkelt att jämföra så delar vi 6990:-/24 månader + avgift för kontantkort och då landar telefon på 541:-/månad dvs som vilket oprutat abonnemang som helst.

Pontus har köpt en bil för 69000 till ett fördelaktigt billån på endast 6,41% ränta (368kr/månad första månaden). Han amorterar 1500kr/månad. Förenklat kostar själva bilen 1868:-/månad. Sen ska bilen försäkras men där har pontus ordnat en fuling så att morsan istället står på bilen. Därför betalar pontus endast 300kr/månad i försäkring. Pontus behöver även tanka bilen två gånger/månad och serva och besiktiga bilen varje år. Totalt blir det en kostnad för bensin och underhåll på 1500:-/månad

Eftersom jag kom på det här med försäkring på bilen så kom jag på att han förmodligen har hemförsäkring och personförsäkring för 300kr/månad också

Jag är inte helt säker men jag har för mig att Pontus började träna och köpte ett årskort på ett lokalt gym för 550kr varje månad. Nu har jag inte exakt koll på när han skrev på det kontraktet och om han sagt upp det eller inte, därför tar jag inte med den kostnaden i budgeten.

Än så länge har pontus kostnader på

  • Boende 7106:-
  • Mat + lunch 3120:-
  • Fest 1500:-
  • Tv 765:-
  • Telefon 541:-
  • Bil 3668:-
  • Försäkringar 300:-

Totalt landar kostnaderna på 17000kr/månad.

Pontus är ingen stressad kille, han är ju trots allt bara 25 år gammal. Det viktiga är bara att Pontus inte gör sig illa på jobbet eller att han till exempel hjälper sin farsa att bära in deras nya soffa, lyfter snett och får ett diskbråck så att han blir sjukskriven 6 månader. Eller att Pontus bil går sönder ordentligt pga riktigt dåligt väglag på vägen till jobbet. Eller att Pontus räknar fel och köper för många drinkar på krogen, får feeling på Black Friday och spontanköper nytt ljudsystem till bilen på fördelaktig avbetalning till 12,2% ränta (15,6% effektiv ränta eftersom det kostar 795kr i uppläggningsavgift och 59kr i administrativ avgift varje månad att skicka fakturan). Eller om Pontus bästa vän vill åka på kryssning eller verkligen slå på stort och åka till Cypern för 11000kr.

Pontus har helt enkelt inte så stora marginaler ifall något skulle gå snett. Tack och lov finns det vissa saker i budgeten som går att bliavmed utan att det skulle kosta möjligheten att ta sig till arbetet eller taket över huvudet. Men ung och fräsch så känns det ju väldigt tråkigt att sluta gå på restaurang eller sluta äta lunch med kollegorna. Pontus är smidig i käften och löser snabbt över telefon ett ”ihopbakslån” med sin tillmötesgående bankkontakt och bakar in nya ljudsystemet och resan i billånet (till samma fördelaktiga ränta på endast 6,41% istället för 12,2%) som Pontus nu amorterat ner lite grann. Nu har Pontus fått både ljudsystem och resa helt gratis och han betalar fortfarande bara 3668:- för ”bilen”.

Pontus är 33 år gammal

Efter några år har han blivit duktig på sitt arbete och lönen gått upp ordentligt. Pontus har nu ”maxlön” som jag brukar tänka innan man tvingas skatta ytterligare 20% på pengarna man tjänar. Gränsen på vad man får tjäna utan att bli straffad extra hårt ligger på runt 38000:- just nu 2019.

Han betalar fortfarande 32% i skatt och får därför ut 25840kr varje månad istället för 17000.

Åren och pengarna rullar snabbt här och nu ”äger” Pontus sitt eget nybyggda hus i det lite exklusivare området precis intill golfbanan. Tomten och alla kostnader kring husbygget landade på totalt 4,8miljoner. Han har förhandlat räntan till 1,6% och betalar därför endast 6400kr/månad i ränta, han amorterar 2% dvs 8000kr/månad och lyxar till det genom att outsourca sophämtning till tredje part. Elen kostar lite mer då ”nätavgiften” blivit dyrare då han både köpt spishäll som kopplas på 3faser och värmepump som kräver säkring på 25ampere. Både Pontus, frun (innan hon drog) och ungarna duschar regelbundet. Han betalar ca 2kr/kwh och bränner 3000kwh/månad. Dvs 6000kr i EL/månad.

Nya boendekostnaderna landar på 20400kr/månad.

Pontus får tillbaka en del pengar tack vare ränteavdrag och förmodligen betalar han inte 6000kr/månad i el eftersom han köpt ett nybyggt hus som är väldigt energisnålt men Pontus kanske istället köpt en fetare bil, har mycket mera småkrediter på konsumtion eller lägger massor med pengar på Internetpoker, köper mer mat och åker på fler resor istället.

Det jag menar är att det knappast spelar någon roll hur mycket pengar Pontus tjänar. Det går alltid att köpa större hus, större bil, större TV, finare Telefon, lyxigare resor etc.

Jag hävdar att Pontus förmodligen inte är lyckligare med sina 25840kr än Pontus med sina 17000kr. Det är säkert godare mat hemma hos Pontus med spishällen som går på 3 faser, det är lite roligare att se en film på en 75″ TV och riktigt bra ljudsystem. Hela poängen med den här intron till att bliavmed stress är att ”3faspontus” fortfarande tvingas riva upp sina barn kl 06 varje morgon. Han Lämnar ett barn på en förskola som öppnar 06.45 och får skäll på nästa ställe för att han inte hinner lämna barn nummer två före 07.00 när frukosten på det dagiset börjar. Han får en syrlig kommentar av chefen för att han inte hinner till arbetsplatsen i grannstaden före 07.30 och han jobbar lika många timmar som han gjorde när han bara hade 55″ TV och får lika mycket sura miner från personalen på dagis och fritids när han hämtar barnen precis vid stängning klockan 18.00 på kvällen.

För att ta detta ännu längre och tydligare så kan vi låtsas att Pontus gick på universitet i 7 år och tjänar 59000kr/månad istället.

Pontus betalar nu 32% i skatt på den första 38000kronorna och sedan 32% i skatt på resten +20% extra över 38000. Han får nu ut 25840+11424 dvs 37264kr (typ).

Det spelar inte så stor roll om man tjänar 37264kr/månad eller 25840kr/månad om det inte finns några pengar kvar i slutet på månaden. Det är precis som Pontus som bara tjänade 17000kr/månad. Halkar 3fasPontus och bryter foten i grannens bastu eller om universitetPontus börjar få ångest över att det känns hopplöst att oavsett hur hårt han jobbar och trots alla år i skolan så blir han inte lyckligare. Han kanske till och med blir utbränd och tvingas gå sjukskriven. Frun(eller maken såklart) kanske tröttnar på utbrändPontus och drar.

Vår tanke med bliavmed.com är att hitta lösningar och hjälpmedel att slippa sitta i Pontus situation hela livet. Alla människor (i Sverige) går i skolan första 12-25 åren av livet, sedan arbetar, sliter och stressar vi för att tjäna pengar i 50 år för att sedan gå i pension.  

Det finns några olika resurser i livet som vi måste balansera. Energi, pengar och tid.

  • Första åren har vi massor med energi och tid men inga pengar
  • När vi går i skolan/arbetar har vi kanske pengar och energi men ingen tid
  • När vi blir gamla har vi pengar och tid men ingen energi.

Vi tror att lösningen på väldigt mycket stress och ångest är att sluta byta energi och tid mot pengar. Att vara rik är att ha möjligheten att välja vad man vill göra. Det är inget fel med att arbeta men tänk att själv få bestämma när och hur mycket du vill jobba? Tänk att kunna välja att arbeta med något som är roligt istället för det som ger mest lön men som du kanske vantrivs med? Tänk att själv få välja vilka dagar som är helg och vilken tid du vill gå upp på morgonen?

Jag vill tacka Misshosting för all hjälp med att komma igång! Billigt, enkelt och bra hjälp när jag kört fast.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *