En liten ödmjuk tanke om att bygga hus

Jag är starkt emot all form av utgifter. Jag gillar inte att betala skatt, jag gillar inte att betala för diesel, jag gillar inte att betala för ett mobilabonnemang, jag gillar inte att betala för kläder, bilar resor eller något annat över huvud taget.

I boken som jag även rekommenderar i snabba tips Rich Dad Poor Dad – Robert T. Kiyosaki får man lära sig att först skaffa tillgångar som betalar för dina utgifter. Ett extremt bra och tydligt exempel som är så enkelt men som ingen gör är när man ska bygga ett hus.

Säg att du är 34 år gammal, du har partner och 3 barn. Lägenheten du bor har blivit för liten och det är dags att bygga ett så stort hus det bara går att klämma in i budgeten och på den tomten du har hittat vid golfbanan. Ni är precis som alla era vänner båda ”höginkomsttagare” och ”har råd” att köpa ert drömhus. Det är ju trots allt bara en gång i livet man bygger sitt drömhus och bo ska man ju ändå göra?

Efter 2 års bråk med kommunen och 100 000kr för ett bygglov så påbörjas arbetet. Husleverantören gjuter en fet platta på 136kvadrat, huset ska bli två våningar och ni ska ha allt. 50 kvadrat kök, 3 badrum, walk in closet, bastu, 5 sovrum, 3 badrum, 85tumstv och inbyggd ljudsystem i hela huset. Bergvärme 300meter borrdjup för att spara energi, uppvärmt garage och uppvärmd pool.

Kalaset landar på 4,5 miljoner och med 2% ränta, 2% amortering landar kostnaden på 18000kr/månad. Inte så farligt ändå med tanke på att ni har 2 inkomster på 25000kr/månad + lite barnbidrag.

Då har ju trots allt hushållet 32000kr kvar till att betala för bilar, el, försäkringar, båten, hästarna och alla andra övriga, bra investeringar.

Nu till det unika, hemliga tricket som ingen vet. Det går att få detta ”gratis”

Det som gör mig riktigt förvånad är att om man ändå ska lägga 4,5 miljoner kronor och satsa 36% av sina pengar rakt in i ränta och amortering så är det väl smartare att låta någon annan betala för kalaset?

Varför inte låta det uppvärmda garaget istället vara en extra lägenhet på 25kvadrat?, Varför inte nöja sig med ett 20 kvadrat stort kök, kanske 2 badrum och bygga ytterligare en eller två uthyrningsdelar på samma platta? Gjuter du en platta på 136 kvadrat så kanske det räcker att du själv bor på 200kvadrat och gör 2 lägenheter på 36kvadrat styck?

Nu tänker nog vissa att man knappast bygger villa för att bo i kollektiv, och självklart gäller det att kompromissa smart. En rejäl vägg mellan dig och hyresgästerna räcker för att ni inte ska behöva störas av varandra. Får du in 3 hyresgäster på tomten som betalar 5000kr/månad i hyra så har du nästan hela huset gratis.

Annars kan du slå ihop 36kvmlägenheterna och hyra ut 72kvm Det skulle förmodligen generera minst 9000kr/månad beroende på vilken stad du bor i. Varför ska man då bry sig om 9000kr hit eller dit när man ändå har inkomster på totalt 50 000kr/månad? Jo för att 9000kr betalar era kostnader för bilarna. Eller så kan ni åka på semester för 108 000kr/år. I bästa fall investerar ni pengarna då 9000kr blir ca 5,3 miljoner på 20 års tid. Dvs efter 20 år har du tjänat mer pengar på huset än vad du betalde från början.

Det man ska tänka på är dock att man bara får tjäna 40 000kr/år och bostad, sen måste du betala skatt 30% över det. Utan att ha läst på kan det därför vara smartare att bygga lägenhet på garaget och ha en separat uthyrningsdel i huset om det räknas som två lägenheter. Det här är även ett grymt bra skydd mot när frugan eller maken tröttnar på dig och drar. Förbereder du villan smart så kan kanske våningarna bli två separata lägenheter när du tröttnat på att bo i villa? När du och frugan är 50 kanske ni hellre bor utomlands eller i ett lite mindre hus? Tillslut kan villan kanske bli 3-4 lägenheter som pumpar in pengar på kontot. Har du ett uthyrningshus som genererar 160 000kr/år kan du nästan strunta i att spara andra pengar över huvud taget. Det är ändå roligare med kassaflöde från hyresintäkter varje månad än aktieutdelningar en gång/år. Dessutom är risken mindre att din villa börjar tvätta pengar och rasar 20% i värde på 3 dagar än att de företag du investerat i gör det….

kort sagt

  • Planera in minst en inkomstdel i huset redan från början
  • Förbered huset för att senare kunna bli minst 2-3 lägenheter. Det räcker med att planera avlopp och vatten på ett smart sätt så att det går att trycka in ett extra kök någonstans 20 år senare.
  • Finns det andra möjligheter i det här fallet? Kan du hyra ut garageplats? Kan du ta mer betalt för elen än vad det kostar dig? Är det svårt att hitta en bra elmätare och att veta hur mycket el som hyresgästen gör av med och hur mycket som ligger på dig? Du har ju trots allt en värmepump som heter duga.
  • Har du något tak i söderläge? Kan du installera solceller på både garage och huset?
  • Kan du lika gärna bygga 50 kvadrat till? att låna 1 miljon extra till 2% ränta och 2% amortering kostar bara 3333kr/månad. Kan du annonsera på blocket om att du har en lägenhet på 50 kvm precis vid golfbanan som kostar 7500kr/månad? Förutom att du får störst hus på gatan så har du även 4167kr gratis i fickan varje månad. Det ska även tilläggas att hälften av ”kostnaden” är amortering till dig själv… Det jag inte räknat in i kalkylen är ränteavdrag och att du behöver skatta 15000kr/år för hyresintäkten.
  • Var ärlig mot dig själv, du kommer ha 25 grannar som ser rakt in på din tomt i alla fall. Det gör väl inget om 3-4 av dom betalar hyror till dig?