Sänk dina kostnader

Det här är det absolut enklaste steget på resan oavsett hur din ekonomi ser ut. Det spelar ingen roll om man tjänar 8000 eller 35000kr om man spenderar alla pengarna och inte får något kvar när månaden är slut. Har du läst introduktionen och berättelsen om Pontus?

För att öka motivationen tänkte jag måla upp en bild av hur det skulle kännas att ha en miljon kronor fördelat på ett bra och hållbart sätt på Sparkontot på Avanza. En bra och rimlig avkastning över tid är ca 8% varje år. Dvs har du en miljon kronor så skulle det ge dig 80 000kr varje år utan att du behöver göra något. Det ger dig en inkomst varje månad på ca 6600kr extra oavsett vad du fyller dina dagar med. Det spelar ingen roll om du ligger i bubbelpoolen på badhuset eller om du jobbar för fullt. Du får en passiv inkomst på 6600kr i månaden, verkligen inte helt fel.

En snabb sökning på Google säger att Medellönen i Sverige just nu ligger på ca 33000 kr. Det ger ca 22400 kr efter skatt in på kontot varje månad. Går det att på en snittlön få samma summa kvar varje månad som om du hade haft en miljon kronor som arbetade för dig på ditt sparkonto? Självklart har vi utgifter som inte går att ta bort helt. Vi behöver alla bo någonstans med allt vad det innebär med hyror, räntor, el och försäkringar. Vi behöver ta oss till och från arbetet och vi behöver äta för att överleva.

  • Boende – För det första, använder ni alla rummen i huset? Kan du hyra ut en del av bostaden? Kan ni flytta till ett mindre, billigare ställe? Kan du hyra ut garaget? Kan du hyra ut förrådet? Kan du sälja lägenheten och köpa en lägenhet med tillhörande separat uthyrningsdel? Har du pratat med flera olika banker om din ränta? Just nu får bankerna betalt för att låna pengar och de får betalt för att låna ut pengarna till dig. Idag (2019-03-06) kan man få ett bolån på Avanza till 1,34% rörlig ränta. Har du verkligen kollat så att du har det bästa och billigaste Elavtalet? Vad betalar du för dina försäkringar? Och framförallt vad får du för alla de tusenlappar du betalar till försäkringsbolaget varje år?
  • Transport – Här är väl den mest uppenbara möjligheten att göra rejäl skillnad. Bil är både dyrt att köpa, att äga och att använda. Det här handlar verkligen inte om att flytta ut till skogen och åka häst och vagn för tro mig, hästar är väl förmodligen det enda som är dyrare än bilar. Det är fascinerande hur vi fungerar, skulle vi ta lån och köpa aktier eller fonder som går ner 20-30% första veckorna så skulle vi få panik och det skulle kännas väldigt jobbigt. Men att istället köpa en bil för flera hundra tusen som vi VET kommer förlora 20-30% av värdet så är det inga konstigheter. När bilen väl är inköpt så kommer den dessutom ta pengar ur fickan varje månad. Är den köpt med lånade pengar? Vad är det för ränta? Går det att baka in billånet med den hemska räntan i huslånet med betydligt bättre ränta? Har du kollat så att du inte betalar en krona mer än vad du måste på försäkringen? Vad kostar bilen dig i skatt varje år? Använder du bilen i onödan? Vad kostar det med service varje år? Kan du köpa en mindre bil? Behöver ni två bilar? Det viktigaste när det kommer till bil är att verkligen tänka sig för innan man köper bilen. Inte för att låta nedvärderande men förmodligen är det bara du i hela världen som bryr dig om vilken bil du kör. Varken grannen eller kollegan blir imponerad på riktigt.
  • Shopping – Dags att vara ärlig mot sig själv nu. Res dig upp, gå ett varv i huset och öppna skåpen och lådorna. Hur mycket prylar och kläder har du som du inte verkligen behöver? Har du lagt ut något till försäljning enligt ”börja här”? Förstår du hur mycket allt du köpt förlorar i ”värde” så fort det lämnar butiken? Tricket är därför inte att bara vara duktig på att sälja sånt som inte längre används utan istället ifrågasätta varenda inköp som görs. Vi vet alla hur det känns att köpa något nytt och häftigt. Vi kanske läser på i flera veckor, tittar på videor på Youtube, läser tester och recensioner. När vi väl köpt är det roligt i några dagar och sedan känns det ungefär som det gjorde innan. Att shoppa ger sällan någon långvarig lycka eller tillfredsställelse. Hur många olika par svarta skor behöver man? Bryr du dig om kollegan har iphone 8 eller iphone 6s? Vad är viktigast för din treåring, att han har varenda plastbil som finns i affären eller är det viktigare med en lycklig mamma eller pappa? Behöver din 11månadersbebis verkligen 15 gosedjur istället för de 14 som redan ligger hemma?
  • Mobilabonnemang – Här finns mycket pengar och spara. Precis som bankerna som tjänar mycket pengar på bolån så finns fina möjligheter att förhandla priset på sina abonnemang. Det är många som sitter på gamla dyra avtal för att ”det fungerar bra och jag är nöjd”. Ofta kan man då betala flera hundra kronor mer varje månad än man borde. En bra tumregel är att se över sitt abonnemang minste varje gång man måste byta mobiltelefon. När vi på bliavmed.com skriver ”måste byta” så menar vi inte att man ska byta för att det släppts en ny modell av iphone utan för att den gamla telefonen är slutkörd. Ett abonnemang med 4GB surf från 2013 kan mycket väl kosta 399kr/månad medan motsvarande nu kan kosta 99kr/månad som på till exempel Hallon, just nu verkar hallon vara väldigt prisvärt men detta varierar alltid fram och tillbaka. När man tecknar ett nytt eller förlänger sitt abonnemang kan man dessutom nästan alltid få en bra rabatt på sina nya telefon. Här ska man jämföra och ställa operatörerna ”mot varandra” för att få den bästa dealen. Det är heller inga problem att flytta ett telefonnummer från en operatör till en annan!
  • Gymkort som inte används? Vill du verkligen bli grov då? Jag fattar ju förut men hur ofta blir man attackerad av en björn eller nått 2019? Räcker det inte med lite lätt jogging efter jobbet? Tränar du en massa måste du ju äta mycket mer också, säg upp!

Det är individuellt hur mycket vi kan spara in på varje kategori men precis som vi skrev i snabba tips så gäller det att ta fram sitt kontoutdrag för de senaste månaderna och verkligen bli medveten om varenda liten utgift. Finns det en enda utgift som är helt bortkastade pengar? ja, det gör det. Säg upp allt du inte verkligen behöver. Köpte du något förra veckan eller månaden som kändes som ett bra köp då men som du knappast har någon glädje av längre?

Alla små kostnader blir enorma summor med åren. En 40åring som börjar tänka på det här sättet och spar in 500kr/vecka i onödiga kostnader och inköp har 2,4 miljoner kronor extra på sparkontot på 65årsdagen. Om pengarna istället investeras till en snittavkastning på 9%.