Investera, ett botemedel på stress?

Har du testat att köpa något du verkligen vill ha någon gång? Har du suttit och googlat, läst rekommendationer, tittat i butiker och sedan gått in på prisjakt och beställt den där prylen som du längtat så länge efter? Hade du råd att köpa den kontant eller valde du ”räntefri avbetalning”? Har du sedan suttit och väntat på att posten ska uppdatera vad paketet befinner sig, blivit irriterad för att det ligger i Veddesta eller Örebro onödigt länge? Har du känt lyckan som infinner sig i kroppen när du till slut får ett sms att ditt paket finns att hämta på närmsta Ica?

Visst är det härligt att handla bra grejer som kommer lyfta ditt liv till nya nivåer. Det kan vara allt från ännu ett par nya byxor, en ny systemkamera som kan filma i 4k, en ny Iphone, en dator eller en ny bil. Ett par nya joggingskor är verkligen en investering för framtiden då du tänkt börja löpträna så fort snön försvinner.

Bliavmed.com handlar i första hand om hur vi vanliga medelmåttor med medelmåttiga löner och medelmåttiga ekonomiska skills ska göra för att ta oss loss ifrån vår medelmåttiga situation och ärligt talat (men ödmjukt) bli ekonomiskt oberoende och fria.

Ett viktigt steg i processen är att lära sig att ”prylen” ovan knappast lyfte ditt liv på det sättet du kände när du tryckte på köpknappen. Förmodligen hade du klarat dig exakt lika bra med din gamla iphone? Gick den sönder? I så fall menar jag att du förmodligen klarat dig exakt lika bra med iphonen som kostar 4490:- istället för den som kostar 11990:- Det är absolut ingen annan i hela världen som bryr sig om vilken modell på telefon du har. Det är bara du som i slutändan måste stå på ditt arbete och byta dina timmar av livet mot pengar för att betala för din nya telefon.

I mina ”snabba tips” så är en av punkterna att gå igenom varenda utgift senaste månaderna. Jag skulle rekommendera att ta det ett steg längre och istället kolla sista året. Hur många inköp har du gjort och vad blir den totala summan på onödig shopping som skänkt kortvarig tillfredsställelse men som bara efter några veckor knappt ger dig något alls?

Jag hävdar att det häftiga med att investera pengar är att det ger samma kortsiktiga tillfredsställelse som att shoppa prylar men även ett långsiktigt lugn och trygghet. Du kommer längta efter nästa lön och börja jaga andra inkomster för att det är roligt att shoppa lån i Lendify eller öka på innehavet i ditt aktie och fondsparande.

Det tar lång tid att blir ”ekonomiskt oberoende” om tanken är att man aldrig mer ska behöva arbeta. Jag läste att snittlönen i Sverige ligger på 396 000kr dvs 277 000 efter skatt. För att i så fall vara ekonomiskt oberoende behöver vi ha en förmögenhet på 6,9 miljoner kronor (om vi ska plocka ut 4% av avkastningen varje år).

Ett mycket snabbare sätt att bli ekonomiskt oberoende är att inse att din stress och ångest aldrig kan botas med ett nytt ljudsystem eller större TV. Det är bättre att först få ihop 6,9 miljoner som arbetar för dig och sedan köpa roliga grejer. Problemet är dock att det tar lång tid att få ihop 6,9 miljoner. Om du investerar 8000kr/månad så tar det 24 år. Dvs är du 20 år gammal nu så kommer du vara 44år när du kan sluta arbeta helt. Om du blir irriterad när jag vänder mig till ”oss vanliga medelmåttor” men rekommenderar att spara 8000kr/månad så har du inte gått tillbaka och tittat på dina utgifter för förra året. Du har garanterat kastat iväg 8000kr/månad i saker som inte gjort dig lycklig. Snittinkomsten var ju 277 000 efter skatt. Lägg 8000 på boende, 8000 investeras och 7000kr kan du använda till resten. Kostar din bil 5000kr/månad?sälj skiten och köp en billigare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *