Obligatorisk utbildning för ungarna

Jag har en fyraårig son och två döttrar som är 4 veckor gamla. Det är lite tidigt att hålla föredrag i vardagsrummet och ja, det är lätt för mig att snacka en massa om att utbilda ungarna när jag knappt kan få fyraåringen att förstå att om han köper den gula plastbilen idag så kan han inte köpa den röda plastbilen imorgon, för då är pengarna slut.

Jag är helt övertygad om att utbildning i ekonomi från tidig ålder är mycket viktigare än hur mycket pengar vi som föräldrar sparar ihop och ger våra barn när de fyller 20 år. Om du tar 1000kr av barnbidraget varje månad och lägger på ett långsiktigt sparande så har ungen ungefär 600 000kr när hon eller han fyller 20 år. (8% avkastning/år)

Jag är en feg kille och jag är riktigt riktigt trött på att ta risker. Förra månaden skulle swedbank granskas för att ha startat tvättverksamhet på sidan av. Smack -20% på 2 dagar, tackarrrrr. Att ge 600 000kr till en 20åring som knappt lärt sig hur man betalar en räkning är minst sagt riskfyllt.

Jag hävdar att en 25åring som inte fick en krona av sina föräldrar på 20årsdagen men som skolats i hur pengar fungerar och som kanske eventuellt hittade en stark webbplats och blev intresserad av möjligheten att själv kontrollera sitt liv. Kommer vara tryggare och dessutom ha mer pengar än en 20åring som fått 600 000kr men inte fått någon utbildning i privatekonomi.

Jag tror att det är Jan Bolmeson på Rikatillsammans eller Charlie Söderberg som pratar om att det är ”bättre att lära sitt barn att fiska än att ge barnet massa fisk!”

Tyvärr kommer inget program i skolan lära ditt barn särskilt mycket om privatekonomi, utan det här blir ditt jobb som förälder. Det vore ju ekonomisk katastrof om de lärde ut sånt här i skolan. Vad skulle hända med systemet om folk slutade kasta pengar på onödigt skräp vi inte behöver? Vad skulle hända om folk bara garvade när någon försökte låna ut pengar med 10% ränta?

Jag vill sällan vara negativ men minst 90% av alla 20åringar som får 600 000 (eller vad vi nu lyckas få ihop på 20 år) kommer ha tömt kontot rakt ner i sjön före hon eller han är 30 år gammal (förmodligen mycket snabbare). Eventuellt kommer en del placerats i en bostad som i bästa fall gått upp en del i värde men förmodligen har den största delen av kapitalet försvunnit rakt ner i bilar, shopping, kläder, resor och annat som inte generar något över huvud taget.

Jag har tidigare rekommenderat att se till att spara 2500kr/månad från och med den första lönen man får in. Får man 16000kr i lön så har man då 13500kr kvar att leva för, inte helt orimligt trots allt.

Om du har lyckats få ditt barn att redan i 20årsåldern förstå att 600 000kr som investeras till 8% avkastning och dessutom ett eget sparande på 2500kr/månad så har barnet 4miljoner kronor på 40årsdagen.

Vad innebär då 4miljoner kronor? Jag räknar ofta med 8% avkastning eftersom det verkar vara ungefär vad ”börsen” har presterat historiskt sett. Självklart är det ingen garanti för framtida avkastning men det vore väl ändå rätt så rimligt att räkna med att det kommer fortsätta på ungefär samma sätt.

4 miljoner med 8% kommer ge ett kassaflöde på +320 000kr/år. Det är lite oklart vad som är rimligt att räkna med men det motsvarar ca 26 000kr/månad. Nu är det så klart farligt att plocka ut hela avkastningen men säg att du kanske har råd att plocka ut 4% istället/år. Då har du 160 000kr oavsett vad du gör i övrigt på dagarna. Detta innebär att du kan arbeta med nästan vad du vill eller så lite du vill. Du kanske inte pallar passa tider hit och dit? Du kanske inte har lust att jobba över eller arbeta röda dagar? Du kanske skulle tycka det vore skönt att kunna säga nej till chefen eller ha råd att kräva att bli behandlad på ett visst sätt. Det kanske skulle vara skönt att säga upp dig över sommaren och bara jobba några månader på hösten och våren? Du kanske vill driva ett eget aktiebolag som bygger på någon dröm du haft som barn? Har du 160 000kr i färdigskattad inkomst gratis så har du råd och köra företaget åt skogen flera gånger utan att det drabbar dig särskilt hårt. Det är även mycket lättare att lyckas med något om slipper vara desperat.

Framförallt kommer dina nu 40åriga ekonomiskt oberoende barn ha mycket mera tid över till dig som pensionär. Då kan du flytta in hos dina ungar och bo och äta gratis där. De kommer ha obegränsat med tid att lyssna på dina smarta tips om hur de ska leva sina liv och vad du skulle gjort i deras situationer. Dina svärdöttrar och svärsöner kommer vara helt lyriska när du kan vara inneboende gratis hos dem och att hjälpa dem med hur de ska laga mat eller uppfostra sina barn. winwin

Hur lär man sina barn om ekonomi? Första steget är att de läser all viktig information på bliavmed.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *