Indexfonder

En indexfond är precis som det låter en fond som försöker följa ett index. Det har visat sig att det är väldigt få som lyckas slå index över lång tid oavsett kunskap eller utbildning. Det är sällan en aktiv förvaltad fond överpresterar genomsnittet även om fonderna ofta kostar rätt så mycket pengar.

För att en indexfond ska följa index är det viktigt att kostnaden för fonden är låg. Om indexet presterar ca 9% avkastning/år så är det ju en dålig ”indexfond” om den kostar 2,5% i avgift.

Vad är då ett index? Det finns säkert lika många index som det finns enskilda aktier men generellt sätt så brukar man prata om ”index” som tex OMX30, de 30 mest omsatta bolagen i Sverige. Det finns även globala index som följer ”alla” marknader.

Jag ger inga råd men att investera i en billig global indexfond kan vara en väldigt bra start när man börjar leta efter investeringar att placera sina pengar i. Då är risken relativt låg jämfört med att köpa aktier i ett enskilt bolag. Ett bra exempel från senaste veckorna är misstankarna mot swedbank och penningtvätt. Aktien gick ifrån 210kr styck till 165kr på 2 dagar. Den typen av ras slipper man oftast om man äger indexfonder som köper aktier i flera tusen olika företag.

Mina personliga favoriter är Avanza Global. Den kostar endast 0.1% i avgift men går bara att köpa på Avanza

Länsförsäkringar Global Indexnära 0,21% avgift

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *